Του Αρχαιολόγου τα Ευαγγέλια

Το κατά Σπίλμπεργκ ή φανταστικέ μου αρχαιολόγε

indiana 1

Γεμίζοντας νεανικά μυαλά με αυταπάτες το δίδυμο Λούκας- Σπίλμπεργκ έπλασαν το δικό τους πρότυπο εξαπατώντας μας κυριολεκτικά. Και διαβάζαμε, διαβάζαμε, διαβάζαμε, μελετούσαμε αγόγγυστα ιστορία, λατινικά, αρχαία, μάθαμε να γράφουμε αριστοτελικό πρόλογο, κάναμε ασκήσεις για την καταπολέμηση της υψοφοβίας και της εντομοφοβίας, ξεκινήσαμε μαθήματα σανσκριτικών και τάε κβο ντο. Όλα αυτά για να γίνουμε αρχαιολόγοι και να κυνηγάμε θησαυρούς στις εσχατιές του κόσμου. Κλαυσίγελως με πιάνει τώρα που το σκέφτομαι.

indiana 3 Αυταπάτη νούμερο 1: ο αρχαιολόγος ο σωστός είναι άσος στις κλωτσοπατινάδες, κρεμιέται από ταβάνια, φωτιστικά και δέντρα, κουβαλά όπλο και απαραιτήτως μαστίγιο. Πού είναι το ζεμπίλι, το πινελάκι και ο κασμάς; Ας μη μιλήσω καλύτερα για πλύσιμο οστράκων στις αυλές κανενός μουσείου.

indiana 2 Αυταπάτη νούμερο 2: ο αρχαιολόγος ο σωστός ασχολείται αποκλειστικά με μυθικούς και αμύθητους θησαυρούς. Τις λοιπές «αρχαιότητες» εκτός Αγίου Δισκοπότηρου, Κιβωτού της Διαθήκης και κάτι πέτρες που λάμπουν όταν τις βάλεις μαζί, τις καταστρέφει με μανία στο πέρασμα του. Στην πρώτη ανασκαφή (μη σου πω και στη δεύτερη) κλάψανε μανούλες…

indiana 6 indiana 5 indiana 4 Αυταπάτη νούμερο 3 ή η περί ομορφιάς αυταπάτη: Το πρωί διδάσκει στο Πανεπιστήμιο φορώντας παπιγιόν και γυαλάκια και το βράδυ μεταμορφώνεται σε περιπετειώδη υπεργκόμενο. Κλαυσίγελως γοερός αυτή τη φορά.

indiana 7 indiana 8 Εναλλακτικά προτείνω την αλήστου μνήμης σειρά «Τhe adventures of Justine». Σοφτ πορνό α λα Ιντιάνα Τζόουνς αρχών ’90, αργά το βράδυ στο Σταρ. Οι φαν της αρχαιολογίας θυμούνται. Αρχαιολογικές περιπέτειες σε διάφορους σχηματισμούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Το κατά Γουέστ Ευαγγέλιο ή άσε μας κουκλίτσα μου

Lara 1

Η γυναίκα αρχαιολόγος–ερευνήτρια που δουλεύει από χόμπι. (Ο Ντάνιελ Γκρεγκ που είναι κι αυτός αρχαιολόγος αλλά ποταπός, δεν πιάνεται). Ζάμπλουτη, κορμάρα, με τζιπάρα, μπάτλερ, ολόκληρο οπλοστάσιο ζωσμένο στα δυο της μπούτια, πολύγλωσση, ιδεαλίστρια, πανέξυπνη και κινητή πολεμική μηχανή. Ε, καμία σχέση με την πραγματικότητα!

Lara 2 Lara 3 Lara 4 Lara 5

Κατάφερα να δω μιάμιση απ’τις δύο ταινίες και γι’ αυτό νιώθω υπερήφανη. 

Το κατά ΜακΚόντ Ευαγγέλιο ή έφτασε στην πηγή και νερό δεν ήπιε

Εκτός από δευτεραγωνιστή αρχαιολόγο-καθολικό παπά με αυτοκτονικές τάσεις, έχουμε πρωταγωνίστρια αρχαιολόγο που δουλεύει στην Ιερουσαλήμ και υπάρχει η υπόνοια ότι έχει αποκαλύψει το σώμα του Χριστού και το τέλος του χριστιανισμού κατ’επέκταση. Κατά συνέπεια την καταδιώκουν, όχι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου «ως όφειλε» αφού του σταμάτησε την οικοδομή, αλλά κληρικοί διάφοροι, το Βατικανό, πιστοί και άπιστοι, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί.

Η γυναίκα αρχαιολόγος είναι ανεξάρτητη, επίμονη και αφοσιωμένη στο έργο της. Οδηγεί σαν μανιακή (τζιπάρα ξεκουκούλωτη εννοείται), καπνίζει αρρημανίως, έχει ισχυρό ακαδημαϊκό μπακράουντ και δε χαρίζει κάστανα.

the body 1 the body 2 the body 3

Η γυναίκα αρχαιολόγος ωστόσο είναι και άνθρωπος και έχει και αισθήματα. Και λίγο ερωτεύεται τον αντίπαλο παπά -όχι αρχαιολόγο, αλλά με διδακτορικό στη Ρωμαϊκή Ιστορία- Αντόνιο Μπαντέρας.

the body 4

the body 5

Στην ταινία αυτή θα δεις και αρχαιολογική ανασκαφή, θα δεις και πινελάκι, θα δεις και σκηνές σε μουσείο και να ανοίγει και κανένα βιβλίο, βρε αδερφέ. Ό,τι πιο κοντινό σε αρχαιολογία με λίγη εως πολλή δόση μεταφυσικής το δίχως άλλο.

Συνοπτικά

1. Indiana Jones (τα τρία πρώτα)

2. Lara Croft (ενάμιση)

3.The Body

Κάθε Τετάρτη μας διαβάζετε στο tetRadio.

Advertisements

1 thought on “Του Αρχαιολόγου τα Ευαγγέλια

  1. Μια όχι και τόσο καλή αντιγραφή του Ιντιάνα Τζόουνς, κοινό σημείο η καταστροφή αρχαιολογικών χώρων και φυσικά η κοπελίτσα που όλοι σκοτώνονται για πάρτι της

    Η μούμια

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s